Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі ООРММП України) висловлює Вам свою щиру повагу та повідомляє наступне.

Останнім часом у фармацевтичних підприємств України виникла проблема щодо нарахування податкових зобов’язень в операціях звільнених від оподаткування податком на додану вартість, а саме, при здійсненні закупівлі медичних препаратів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №787 від 08.10.2015р. “Про затвердження  переліку ЛЗ та медичних виробів, які закуповуються на підставі письмових домовленостей щодо закупівлі із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі”, зі змінами, що було внесено Постановою Кабінету Міністрів України № 940 від 28.10.2015р.

Представники ДФС, посилаючись на ст. 199.1 Податкового кодексу вимагають від українських фармвиробників, які постачають ЛЗ за державними програмами по тендерам, донараховувати та сплачувати прихований податок на додану вартість за рахунок того, що вони втрачають частину податкового кредиту пропорційно відсотку продажу ліків за договором тендеру у загальних продажах.

Керуючись нормами п.98 підрозділу 2 ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України, ООРММП України звернулось до Міністра фінансів України Данилюка О.О. (копія листа додається) з проханням втрутитись у дану ситуацію та прийняти відповідне державницьке рішення щодо недопущення дискримінації вітчизняних товаровиробників ЛЗ при процедурі постачання ліків за державними програмами через спеціалізовані міжнародні організації.

Ми також звернулись до Заступника Міністра охорони здоров’я України Ілика Р.Р. з проханням ініціювати проведення міжвідомчої наради із залученням представників Міністерства фінансів України, Державної фіскальної служби та ООРММП України і до Голови Ради Федерації работодавців України Олійника Д.М. з проханням підтримати наше звернення та сприяти вирішенню даного питання.

У разі прийняття подальших рішень по суті порушеного питання, інформація буде надана Вам додатково.

Додаток копія листа ООРММП України на 3 арк. в 1 прим.  1

З повагою, Президент, Член колегії МОЗ України                                 В.К. Печаєв

Залишити відповідь