На кошти державного бюджету 2015 року Міністерство охорони здоров’я України здійснило закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та пов’язаних із цим послуг із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі за бюджетною програмою КПКВ 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру».

Інформація про ці закупівлі зведена у таблиці (https://goo.gl/nh6gbe).

Загальний відсоток виконання зобов’язань міжнародними організаціями перевищує необхідну потребу в лікарських засобах та медичних виробах (квоту). Це можна пояснити додатковою закупівлею (в рамках економії) вакцин до стовідсоткової потреби.

Постачання Державними підприємствами отриманих лікарських засобів та виробів медичного призначення на регіони проводять згідно з графіком постачання за заявленою потребою. При цьому враховують особливості умов зберігання. Це пояснює різницю у 1,2% між поставленими препаратами та розвезеними до регіонів.

На кошти державного бюджету 2016 року МОЗ України також здійснює закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та пов’язаних з цим послуг із залученням спеціалізованих організацій.

Інформацію про ці закупівлі наводимо у наступній таблиці (https://goo.gl/plfScl).

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2016 р. № 557 затвердили перелік лікарських засобів та медичних виробів, які закуповують на підставі угод (договорів) щодо закупівлі зі спеціалізо=аними організаціями, які здійснюють закупівлі за напрямами використання бюджетних коштів у 2016 році за бюджетною програмою 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру».

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2015 р. № 622 «Деякі питання здійснення державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі», МОЗ України визначило наступні спеціалізовані організації:

– Представництво Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ/UNIСEF) (договір 1/52 від 18.10.2016);

– Програма розвитку ООН/ United Nations Development Program (ПРООН/UNDP) (договір 1/51 від 11.10.2016);

– Представництво Краун Ейджентс Лімітед (Crown Agents) (договір 1/57 від 27.10.2016).

Слід зазначити, що ПРООН одразу розпочала закупівельний цикл і на кінець січня вже закупила відповідно до квоти лікарські засоби для лікування мукополісахаридозу на суму 178 690,6 тис. грн та для лікування громадян, які страждають на хворобу Гоше на суму 62 149,6 тис. грн. Також закупили медикаменти для лікування дітей, хворих на резистентну форму ювенільного ревматоїдного артриту на суму 12 881,9 тис. грн. Це складає 31% за даним напрямом. За напрямом «бульозний епідермоліз» здійснили постачання виробів медичного призначення на суму 6 156,4 тис. грн. Це складає 23% за даним напрямом.

ЮНІСЕФ, згідно з підписаною угодою, закуповує АРВ-препарати, які вже поставлено на суму 156 914,9 тис. грн, що складає 32%. А також вакцини, постачання яких планують у другому кварталі 2017 року.

Краун Ейджентс передали на адміністрування 12 нових програм. Процедури закупівель вже розпочали та очікуються постачання. А саме по лікарських засобах та медичних виробах, що перебувають під патентним захистом, вже ведуть аналіз щодо можливості поставок. По інших очікують на поставки після завершення тендерних процедур.

Також тендерний комітет у 2016 році здійснив закупівлю:

– Валюти для направлення хворих громадян на лікування за кордон (717,9 тис. грн);

– Послуг у галузі охорони здоров’я, послуг з реабілітації дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів та дітей з малозабезпечених і багатодітних сімей, хворих на дитячий церебральний параліч (9 141,8 тис. грн);

– Послуг щодо оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах, щодо програмного застосування та інші послуги щодо забезпечення інформаційно- технологічною інфраструктурою (Інформаційні послуги щодо формування Єдиного державного реєстру закладів охорони здоров’я, автоматизованої бази даних медичних, фармацевтичних та науково-педагогічних працівників, їхнього супроводу, забезпечення достовірності та підтримки у контрольному стані, підготовки із зазначених баз даних аналітичної та прогнозної інформації (979,6 тис. грн);

– Послуг щодо адміністрування (керування) Галузевої інформаційно-телекомунікаційної системи «HealthNet» та внутрішньогалузевих інформаційних ресурсів, що функціонують у її межах (5 012,0 тис. грн)

– Централізовану закупівлю продуктів лікувального харчування для дітей, хворих на фенілкетонурію (10 554,5 тис. грн).

Закупівля лікарських засобів та медичних виробів за кошти, передбачені у державному бюджеті у 2017 році, стане можливою після:

– затвердження паспорту бюджетної програми за КПКВК 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру»;

– формування номенклатури лікарських засобів і медичних виробів та затвердження її наказами МОЗ України;

– збору заявок щодо потреби регіонів на 2017 рік у медикаментах та медичних виробах по напрямах, визначених паспортом даної бюджетної програми та затвердження цього переліку постановою Кабінету Міністрів України.

Склад Постійної робочої групи МОЗ України з питань профільного супроводу державних закупівель затвердили наказом МОЗ України від 17.01.2017 № 31. На сьогодні вона відібрала експертів для формування номенклатури лікарських засобів та виробів медичного призначення, які закуповуватимуть на виконання державних цільових програм та комплексних заходів програмного характеру. Після затвердження наказом МОЗ України складу експертів, цю номенклатуру опрацюють та нададуть на затвердження.

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь