У Міністерстві охорони здоров’я пройшла координаційна робоча група з реалізації заходів щодо протидії туберкульозу в Україні.

Час реалізації проекту ВООЗ «TB-REP» співпав із початком справжніх змін у системі охорони здоров’я – реформою первинної ланки медичної допомоги.

Це відкриває додаткові можливості, оскільки зміна підходу лікування хворих на туберкульоз не можлива без зміни підходів до фінансування такого лікування.

«Ми маємо можливість від початку налагодити надання послуг для пацієнтів, хворих на туберкульоз. І дуже важливо, що налагодити її одразу правильно», – зазначила Оксана Сивак, заступник Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Лікарі первинної ланки, середній медичний персонал повинні вміти і знати як працювати із пацієнтами з туберкульозом. Одна із серйозних проблем та причин низької мотивації медпрацівників – це низька заробітна плата лікарів. Зміни у підходах до фінансування послуги на первинному рівні можуть змінити ситуацію.

За словами Ігоря Перегінця, технічного радника Європейського регіонального бюро ВООЗ з систем охорони здоров’я та громадського здоров’я, варто використати можливості реформування усієї системи охорони здоров’я в Україні для досягнення кращих результатів лікування туберкульозу у Європейському регіоні ВООЗ.

Застарілий принцип, коли оплачується кількість ліжок у закладі, призводить до того, що пацієнтів з туберкульозом надмірно госпіталізують і утримують у лікарні довше, ніж це потрібно. Це не йде на користь ні пацієнту, ні державі.

Основні витрати стаціонарного догляду орієнтовані на виплати заробітної платні персоналу близько 59%, харчування пацієнтів – близько 14% і технічне обслуговування лікарень – близько 18%.

В Україні у середньому близько 70 днів триває лікування туберкульозу у стаціонарі, і близько 70% нових виявлених хворих підлягає госпіталізації.

Щоб змінити систему передбачено створити національну політику, де буде забезпечено фінансування і моніторинг цих процесів. Нині вже розроблено концепцію Загальнодержавної соціальної цільової програми протидії туберкульозу на 2017-2021 рр, яка проходить погодження у центральних органах виконавчої влади.

В Україні у 2015 році було проведено Місію з комплексної оцінки заходів програми протидії туберкульозу. Країна отримала низку рекомендацій, які покликані змінити медичну допомогу відповідно до світових стандартів. Ці рекомендації враховані при розробці проекту концепції нової національної програми.

У центрі уваги – стоїть пацієнт. Саме тому, пріоритет моделі надання допомоги хворим на туберкульоз належить орієнтації на амбулаторних послугах. На основі результатів діяльності будуть впроваджені нові моделі фінансування. Ресурси, отримані в результаті, реінвестуватимуться в заходи протидії туберкульозу на амбулаторному етапі. У якості частини нової моделі медичної допомоги хворим на ТБ будуть розроблені необхідні механізми для соціального замовлення для постачання послуг щодо боротьби з ТБ, особливо при роботі з ключовими вразливими групами населення.

 

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь