З 2015 року закупівлі ліків за державний кошт почали здійснювати через міжнародні організації. Нові ефективні та прозорі процедури за оцінками Рахункової палати дозволили заощаджувати до 40% бюджетних грошей та закуповувати деякі препарати в десятки разів дешевше. Наприкінці 2018 року було створено ДП “Медичні закупівлі України”. Ця агенція повинна стати основною закупівельною організацією та забезпечувати прозоре, якісне та своєчасне постачання препаратів. 

Що таке ДП “Медичні закупівлі України” і які його функції

Восени 2018 року МОЗ України створило державне підприємство “Медичні закупівлі України”. Державне підприємство «Медичні закупівлі України» – це організація, що буде здійснювати централізовану закупівлю ліків та медвиробів за кошти державного бюджету і відповідатиме за прозорість та ефективність цих процедур. Крім того, передбачено, що підприємство буде адмініструвати електронні каталоги та рамкові угоди.

Основна ціль агенції – забезпечити подальший розвиток реформи закупівель лікарських засобів і стати центром закупівельної експертизи.

ДП “Медичні закупівлі України” зараз має кілька напрямків роботи:

  • допомагає у формуванні номенклатури (перелік лікарських засобів та медвиробів, які закуповуються за державний кошт);
  • бере участь у формуванні технічних завдань для закупівель;
  • допомагає у зборі заявок та верифікації потреби у препаратах по регіонах;
  • забезпечує технічний супровід закупівель через міжнародні організації;
  • контролює виконання договорів.
  • бере участь у розвитку та адмініструванні електронних каталогів.

Отримання статусу централізованої закупівельної агенції стане черговим кроком із впровадження оновленої концепції з трансформації системи закупівель лікарських засобів та медичних виробів, яку затвердив Кабінет Міністрів у 2017 році.

Команда агенції: хто забезпечує прозорі закупівлі

Генеральним директором ДП “Медичні закупівлі України” став Арсен Жумаділов, який  переміг на відкритому конкурсі та пройшов спецперевірку.

До цього Арсен Жумаділов керував відділом корпоративних закупівель ТОВ “Астеліт”, він має досвід міжнародних закупівель телекомунікаційного обладнання. Також він працював на посаді голови Біляївської РДА Одеської області, де, зокрема, опікувався впровадженням публічних закупівель.

Команда держпідприємства складатиметься з фахівців різних галузей: аналітиків, економістів, юристів, категорійних та регіональних менеджерів, які фахово підходитимуть до процесу забезпечення закупівель та є експертами у своїх сферах. Частина команди вже набрана та забезпечує проведення пілотних закупівель за кошти Глобального Фонду, а також напрацьовує методологічну, технічну та регуляторну аспекти майбутніх закупівель за кошти державного бюджету.

Також працівники агенції беруть участь в роботі груп експертів та фахівців із супроводу закупівель лікарських засобів та медичних виробів. На початку 2019 року МОЗ України ініціювало формування цих груп на основі нових підходів та критеріїв. Завдяки спрощенню всіх процедур, їх кількість вдалося скоротити з 80 до 29-ти. До складу сформованих експертних груп увійшли 83 експерти (лікарі та фахівці), а також – 22 представники інститутів громадянського суспільства.

Як зараз відбуваються закупівлі через міжнародні організації

МОЗ України через міжнародні організації закуповує ліки та медвироби за 40 напрямами (доросла та дитяча онкологія, серцево-судинні захворювання, ревматоїдний артрит, легенева артеріальна гіпертензія, вроджені імунодефіцити і т.п). На кожен напрям в бюджеті передбачена певна сума коштів. ДП “Медичні закупівлі України” проводить закупівлі лише за пілотними проектами.

Експерти агенції  разом з фахівцями МОЗ України, лікарями та представниками громадськості формують пропозиції до переліку препаратів (номенклатури). Після затвердження номенклатури, міністерство надсилає номенклатури в регіони і обласні департаменти охорони здоров’я визначають перелік препаратів, які необхідні пацієнтам в певному регіоні.

ДП “Медичні закупівлі України” в свою чергу наразі вибірково перевіряє потребу, опираючись на статистичні та демографічні дані із зазначенням типу хвороби, ваги, віку тощо. Запит на ліки формується під кожного окремого пацієнта. Завдяки верифікації потреби з початку року вже вдалося заощадити більше 5,55 млн. грн, що складає 24% від загальної очікуваної вартості перевірених закупівель. Верифікація дозволяє фіксувати завищення потреби регіонами та закуповувати лише ті препарати і в тій кількості, які дійсно необхідні.

Окрім того, закупівельна агенція бере участь у моніторингу наявності медичних товарів на ринку, перевірці ціни на них, статусу реєстрації та оприлюдненні цієї інформації. Це робить процес закупівель прозорим.

Після збору та верифікації потреби експерти формують технічне завдання (кількість та номенклатура) і передають його міжнародним організаціям. Міжнародні партнери проводять закупівлі.

Перші тендери ДП “Медичні закупівлі України”

Під час закупівель через міжнародні організації команда держпідприємства не просто бере участь на всіх етапах, а й перебирає досвід і найкращі світові практики організацій.

У березні 2019 року відбулися перші успішні аукціони державного підприємства за кошти Глобального фонду. Результати показали, що закупівельна агенція отримує значно нижчі ціни на лікарські засоби, ніж середня ціна постачальників у ProZorro. Наприклад, за результатами аукціону на закупівлю Ганцикловіру ціна знизилася до 500 грн за флакон 500 мг, що на 34% дешевше за мінімальну в ProZorro за 2018 рік –  757,56 грн: (http://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-02-26-001042-c).

Наразі закупівлі лікарських засобів та медичних виробів здійснюються за підтримки таких міжнародних партнерів як USAID (проекти SAFEMed та TAPAS), UNDP, World Bank, МФ “Відродження” та Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

Агенція проводить закупівлі за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією (The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria) через українську електронну систему ProZorro.

Останні закупівлі показали економію більш ніж у 5 разів. Наприклад, препарат триметоприм на виконання програм Глобального фонду ДП “Медичні закупівлі України” закупило за ціною 289 тис. гривень за лот, тоді як очікувана вартість складала 1,9 млн. гривень. Економія на цих закупівлях сягнула 85%.

Як відбуватимуться закупівлі в майбутньому

У майбутньому держпідприємство має перебрати на себе функцію закупівлі ліків та медпрепаратів за кошти держбюджету за стратегічними програмами. Крім того, воно буде працювати з ринком щодо зниження цін, об’єднувати місцеві закупівлі, проводити рамкові закупівлі, формуватиме і вестиме електронні каталоги, а також буде підвищувати рівень професійності в сфері закупівель.

ДП “Медичні закупівлі України” повністю забезпечуватимуть централізовані закупівлі ліків та медвиробів через відкриті торги в системі ProZorro. Закупівлі на суму меншу 200 тисяч гривень, що вважаються допороговими, будуть відбуватися через електронний каталог. 

Електронний каталог лікарських засобів та медичних виробів має вигляд онлайн-магазину у системі ProZorro.Ця система дозволяє медичним закладам зручно, без бюрократичного навантаження, самостійно купувати ліки та медичні вироби.Сьогодні в системі вже зареєстровано понад 200 тисяч постачальників, що мають можливість в режимі реального часу спілкуватись із замовником та уточнювати всі деталі тендеру.

Для регіонів закупівлі через держпідприємство не є обов’язковими. Але для ефективного використання коштів вони можуть звертатися до агенції як центральної закупівельної організації. Допорогові закупівлі для регіональних замовників, так само як і централізовані, зможуть відбуватися через електронний каталог.

На закупівлях понад 200 тисяч гривень регіональні замовники будуть мати можливість працювати через рамкову угоду. Це – закупівельний інструмент, який дозволяє кваліфікувати, організувати та обрати чотири та більше виробники того чи іншого товару, та укласти з ними угоду, яка дозволить закуповувати необхідні препарати та обладнання швидше і дешевше.

Втім успішний досвід закупівель через міжнародні організації показав, що для безперебійного забезпечення пацієнтів необхідними ліками в України повинна залишитися така можливість і в майбутньому.

Наглядова рада ДП “Медичні закупівлі України”

Прозорість та ефективність діяльності закупівельної організації контролюватиме незалежна наглядова рада. ЇЇ буде сформовано з представників центральних органів виконавчої влади, міжнародних та громадських організацій.

Члени Наглядової ради – це фахові експерти в сфері закупівель та охорони здоров’я. До складу ради повинно увійти сім людей, серед яких п’ять незалежних директорів, що обиратимуться на відкритому конкурсі, ще двох –  призначатиме Міністерство охорони здоров’я.

Створення наглядової ради відповідає практиці управління держпідприємств, які реалізуються у провідних країнах світу.

Конкурс з обрання членів Наглядової ради оголосять до кінця літа.

Про доступ до безоплатних ліків: що змінилось у державних закупівлях читайте за посиланням https://bit.ly/2DvBaTo.

http://moz.gov.ua/article/news/jak-pracjue-derzhavne-pidpriemstvo-medichni-zakupivli-ukraini