Об’єднання організацій работодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі ООРММП України) висловлює Вам свою щиру повагу та повідомляє наступне.

24 травня поточного року відбулась нарада під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіного розвитку і торгівлі Степана Кубіва щодо вирішення питань, які виникають у вітчизняних товаровиробників під час здійснення публічних закупівель за бюджетні кошти. У нараді прийняли участь представники зацікавлених міністерств, керівники Федерації роботодавців, профспілок, від сторони роботодавців – керівники провідних галузевих організацій, у тому числі і ООРММП України.

Пан Кубів у своєму виступі наголосив, що третій місяць поспіль у розрахунку місяць до відповідного місяця промислове виробництво демонструє падіння – у квітні до 6,1 %, у березні – 2,7 %. Як і очікувалося, це відображає високу чутливість промисловості до негативних чинників, у тому числі і в сфері бюджетних закупівель.

Так, у ході наради були представниками провідних галузей України були підняті гострі проблемні питання щодо непоодиноких випадках встановлення дискримінаційних вимог до вітчизняних товаровиробників, недобросовісної конкуренції під час проведення тендерних закупівель, що призводить до погіршення економічного становища української промисловості, втрати вітчизняного ринку, недоотримання прибутків підприємствами і податків до бюджету, скорочення робочих місць, тощо.

Підтримавши пропозиції учасників наради, у тому числі і пропозиції надані нами, було принято рішення щодо розробки уніфікованих вимог до учасників тендерних закупівель (у тому числі і лікарських засобів), що унеможливить вимагання додаткових довідок, листів та іншої інформації, непередбаченої чинним законодавством. Дані форми будуть внесені до програми електронної системи публічних закупівель ProZorro і додаткові вимоги будуть автоматично відсікатись.

Першим віце-прем’єр-міністром України було підтримано рішення щодо надання певних префіренцій вітчизняними виробниками під час проведення тендерів, що вимагає підготовки змін до законодавства в сфері публічних закупівель.

Тако повідомляємо, що результатами виступу Президента ООРММП України Пєчаєва В.К., Першим заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі Максимом Нефьодовим було прийнято рішення провести окрему робочу нараду з напрацювання шляхів вирішення проблемних питань, що виникають у вітчизняних фармвиробників під час участі у публічних закупівлях за кошти державного та місцевого бюджетів із залученням провідних фахівців Мінекономрозвитку.

Враховуючи актуальність та важливість вищенаведеного питання просимо Вас надати до 01 червня включно кандидатури для участі у робочій групі щодо напрацювання пропозицій до наради та підготовки проекту уніфікованих вимог до учасників процедури закупівель лікарських засобів. Пропозиції та кандидатури просимо надсилати на нашу електронну адресу: oormp@ukr.net.

З повагою, Президент, Член колегії МОЗ України                                          В.К.Печаєв

Залишити відповідь