Нацбанк послабив адміністративні обмеження на валютному ринку

Національний банк України прийняв рішення про деякі послаблення адміністративних обмежень на валютному ринку. Всі ці рішення дуже важливі для поліпшення інвестиційного клімату в Україні і Федерація роботодавців України неодноразово порушувала їх перед Президентом України та керівництвом НБУ.

Отже, Нацбанк:

1. Скасував тимчасову норму, згідно якої скорочувався максимальний строк для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів до 120 днів. Відтепер максимальний строк розрахунків становитиме 180 днів, як це визначили відповіднім законом.

2. Іноземні інвестори отримають можливість повертати вкладені в Україну кошти. Досі було заборонено купувати та перерахувати іноземну валюту, щоб повернути за кордон кошти, отримані іноземними інвесторами від продажу корпоративних прав, певних видів цінних паперів, внаслідок зменшення статутних капіталів юридичних осіб, виходу з господарських товариств іноземних інвесторів. Національний банк вирішив дозволити такі операції. Водночас для запобігання відтоку капіталу через тіньові схеми регулятор стежитиме, щоб ці операції відповідали визначеному переліку умов.

3. Бізнес отримає можливість достроково погашати зовнішні кредити та позики, якщо у якості забезпечення розрахунків за цими операціями (з використанням гарантій, резервних акредитивів, через уповноважені банки та/або іноземні банки) було надано зобов’язання міжнародних фінансових організацій.

Ще одним дуже важливим рішенням регулятора, яке має вплинути на стабілізацію ситуації у банківському секторі, є скасування обмеження, що на сьогодні унеможливлює відкриття уповноваженим банком кореспондентських рахунків в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора в банках-нерезидентах країн, національна валюта яких віднесена НБУ до 2-ї або 3-ї групи Класифікатора. Це сприятиме спрощенню умов для встановлення українськими банками нових кореспондентських відносин з іноземними банками.

© 2017 Федерація роботодавців України. Всі права захищено
Михайла Коцюбинського 1, Київ-01030, Україна

Залишити відповідь