Об’єднання організацій работодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі ООРММП України) висловлює Вам свою щиру повагу та повідомляє наступне.

ООРМП України вкрай стурбоване ситуацією, яка склалася з реєстрацією (перереєстрацією) дізенфекційних засобів, а саме:

З серпня  2016 року (01.08.2016р.) припинено повноваження Державної санітарно-епідеміологічної служби України. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 442 “Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади” Державна санітарно-епідеміологічна служба України реорганізовується шляхом приєднання до новоствореної Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі – Держпродспоживслужба). На нову Службу прокладаються функції з реалізації державної політики, яка виконувала, в тому числі, і Держсанепідемслужба України.

Відповідно до постанови КМУ (від 10.09.2014р. № 442) на новостворену Держпродспоживслужбу покладено функції Держсанепідемслужби, в тому числі і державної реєстрації дезінфекційних засобів. Однак, за словами фахівців нової служби, на даний час вони не мають всіх повноважень для підписання Свідотства про державну реєстрацію, поки не будуть внесені зміни у підзаконні акти, що регламентують Порядок державної реєстрації (перереєстрації) дезінфікційних засобів, оскільки згідно діючої постанови КМУ від 03.07.2006р. № 908 державну реєстрацію (перереєстрацію) дезінфекційних засобів проводить Держсанепідемслужба, повноваження якої припинено. Тобто, виникла законодавча колізія і підприємства на даний час не мають можливості зареєструвати (перереєструвати) дезінфекційні засоби.

Як ми уже повідомляли, ООРМП України зверталось до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. з проханням надати доручення відповідним службам щада вирішення вищезазначеного питання шляхом внесення змін до відповідних підзаконних актів. Також, ми звертались до Міністра Кабінету Міністрів України Саєнка О.С. і до В.о. Міністра охорони здоров’я України п. У.Супрун з проханням сприяти вирішенню даного питання.

Враховуючи те, що до теперішнього часу (тобто близько 9 місяців) дане питання так і не вирішено, і вже понад 50 дезінфекційних і антисептичних засобів не можуть пройти реєстрацію (перереєстрацію), ООРММП України вдруге звернулось до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. з проханням надати доручення відповідним службам вжити необхідних заходщів щодо термінового вирішення вищезазначеного питання (додається).

Додаток на 2 арк. в 1 прим.1

З повагою, Президент, Член колегії МОЗ України                                          В.К.Печаєв

Залишити відповідь