3

Уряд Сполучених Штатів Америки, в рамках Надзвичайного плану Президента США для надання допомоги в боротьбі проти ВІЛ/СНІД (PEPFAR), попередньо підтримав виділення в 2017 році для України близько 37,5 млн доларів на боротьбу проти ВІЛ/СНІД. Дане рішення стало результатом консультацій та обговорення операційних планів країн на 2017 рік (COP 2017), що проходили 20-24 лютого 2017 року у Вашингтоні.

У складних економічних, політичних та соціальних умовах Уряд України продовжує успішно впроваджувати національну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

«Успішні переговори у Вашингтоні стали результатом виконання країною своїх зобов’язань та збільшення державного фінансування. Зокрема, у Державному бюджеті на 2017 рік передбачено фінансування на закупівлю антиретровірусної терапії (АРТ) у розмірі 684 млн грн, що майже вдвічі більше ніж у 2016. Таким чином, держава зможе забезпечити додатково майже 40 тис пацієнтів, які раніше отримували лікування за кошти PEPFAR», – підкреслила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Це не перша допомога PEPFAR Україні. У 2015 році в рамках надзвичайного фінансування PEPFAR було виділено близько 10 млн доларів на закупівлю 18 тис. річних курсів АРТ. У 2016 році, в рамках операційного плану країни (COP 2016) Україна отримала 10,6 млн доларів США на закупівлю антиретровірусних препаратів (АРВП) та виробів медичного призначення для майже 40 тис. пацієнтів.

«Раніше допомога PEPFAR спрямовувалася в першу чергу на потреби, що були пов’язані з недостатнім фінансуванням закупівель лікарських засобів. Тепер більшу частину фінансування на ліки бере на себе держава, а PEPFAR спрямовує свої зусилля на забезпечення сталого розвитку системи охорони здоров’я та розширення надання якісних послуг з ВІЛ/СНІД. Так, частка державного фінансування на закупівлю АРВП в загальній вартості збільшилась з 39% (61% – донорські організації) у 2016 році до 63% (37% донорські організації) у 2017 році. Таким чином, ми не лише займаємось вирішенням проблем сьогодення, але й працюємо на майбутнє», – зазначила Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Наталія Нізова.

Вона також додала, що Україна проводить ряд реформ в системі охорони здоров’я з метою досягнення цілей «90-90-90» Стратегії UNAIDS щодо прискорення заходів для припинення епідемії ВІЛ/СНІДу (Fast Track). Дані цілі передбачають, що до 2020 року: 90% усіх людей, що живуть з ВІЛ ( ЛЖВ) знатимуть свій статус, з них, 90% ЛЖВ стабільно отримуватимуть АРТ і 90% з них матимуть невизначальний рівень вірусного навантаження.

«Минулий рік був переломним в підході держави до стратегії подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. Разом з партнерами з громадського сектору та за підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ ми домоглися суттєвого збільшення у 2017 році державного фінансування на програми з протидії епідемії ВІЛ. Безпрецедентно, в 2016 році, українська організація, Мережа ЛЖВ, стала кращою в світі як партнер Програми PEPFAR. Крім того, вплив української пацієнтської спільноти ЛЖВ на зупинення епідемії, визнані кращими серед 40 країн світу. Ми вдячні, що пацієнтський рух почутий в Україні і стає партнером держави в питаннях подолання епідемії ВІЛ/СНІДу», – повідомив голова Координаційної ради БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Дмитро Шерембей.

«Успіхи та ефективну роботу України в сфері протидії ВІЛ/СНІД високо оцінили та відмітили на найвищому рівні. PEPFAR підтримує розширення обсягів лікування в Україні, яке здійснюється, в тому числі, завдяки можливості зниження вартості і стандартизації схем лікування на принципах громадського здоров’я. Варто також відмітити, що результат, досягнутий у Вашингтоні, став можливим завдяки посиленню ролі державного лідерства та адвокаційних зусиль пацієнтських організацій, зокрема, Всеукраїнської мережі ЛЖВ», – підкреслив керівник відділу управління лікарськими засобами Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Сергій Страшук, який представляв державний сектор на зустрічі у Вашингтоні.

Він додав, що у Вашингтоні також була досягнута домовленість про розширення діяльності програми PEPFAR на Донецьку область, яка стане 12 регіоном, вже починаючи з цього року. Раніше було визначено 11 регіонів: 5 з високим рівнем тягаря ВІЛ – Дніпропетровська, Миколаївська, Одеська, Херсонська області та місто Київ, а також 6 з середнім рівнем – Київська, Запорізька, Черкаська, Полтавська, Чернігівська, Кіровоградська області.

У свою чергу Директор глобальної програми з питань боротьби з ВІЛ/СНІД в Україні та Росії, CDC Чарльз Вітек наголосив, що Уряд США продовжує підтримувати Україну аби всі особи, які потребують допомоги, могли отримати життєво необхідну антиретровірусну терапію.

«У Вашингтоні керівництво PEPFAR висловило незмінну підтримку розширення масштабів антиретровірусної терапії для досягнення цілей UNAIDS Fast Track в Україні. Міжвідомча команда PEPFAR буде продовжувати свої тісні партнерські відносини з урядом України, громадянським суспільством, партнерами та іншими зацікавленими сторонами для досягнення наших спільних цілей», – зауважив Чарльз Вітек.

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь