На засіданні Кабінету Міністрів України, що відбулося 17 липня, посадовці розглянули проблеми сфери охорони здоров’я, перша з яких стосувалася надання квот на виробництво спирту для фармацевтичних підприємств.

Як уже зазначалося, з листопада 2018 р. і дотепер (тобто за 9 міс), українські виробники подавали заявки на отримання квот, проте дозволу на такий вид діяльності досі не отримали. Серед них: ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я», ПАТ «Фітофарм», «Хімфармзавод «Червона зірка», ПАТ «Лубнифарм» та ПАТ «Біолік» та ще ряд компаній. Також не виділено квоту для виробництва підприємству ТОВ «НВК «Екофарм», яке отримало кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у розмірі 3,8 млн євро і досі не може розпочати свою роботу.

Варто зазначити, що проект постанови, який надає квоти, з урахуванням зазначених компаній, пройшов відповідні узгодження, зокрема в Державній фіскальній службі Украї­ни (далі — ДФС). Тому надійшла пропозиція від Руслана Іллічова, генерального директора Федерації роботодавців України (ФРУ), до Уряду, яка стосується доопрацювання проекту постанови та скликання робочої зустрічі для вирішення питання надання квот.

Володимир Гройсман, глава Уряду, підтримав ініціативу Р. Іллічова і доручив ФРУ розібратися в ситуації, що склалася, та надати квоти всім компаніям, які їх потребують. Але одночасно В. Гройсман висунув пропозицію щодо відміни Парламентом такого роду квот на спирт, оскільки це застаріла практика. Необхідно зауважити, що востаннє квоти на закупівлю етилового спирту для українських фармацевтичних компаній Кабінет Міністрів України збільшував у 2017 р.

Уляна Супрун, виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України, у свою чергу, наголосила на необхідності вирішення питання надання квот компаніям на закупівлю спирту, щоб вони розпочали виробництво ліків, та запропонувала розглянути питання щодо закупівлі вакцин. Щодо останнього У. Супрун звернула увагу, що відповідно до постанови КМУ від 23 квітня 2014 р. № 117 «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» дозволяється закупівля і доставка ліків більше ніж за 1 календарний рік.

Степан Кубів, перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України, а також модератор урядових засідань, зауважив, що спираючись на Податковий кодекс України бюджетний період становить 1 календарний рік. Також спікер додав, що відповідно до листа Державної казначейської служби України, станом на 1 червня 2019 р. за бюджетною програмою МОЗ обліковується прострочений залишок у розмірі 393 млн грн. та дебіторська заборгованість у сумі 4,3 млрд грн.

У відповідь У. Супрун зазначила, що заборгованість виникла у зв’язку з тим, що ліки замовляються на рік вперед, щоб доставка була вчасною. Залишки ж коштів на рахунках в.о. міністра пояснила тим, що ще відбуваються певні поставки ліків за кошти держбюджету 2017 р та економією при закупівлях.

Оксана Маркарова, міністр фінансів України, відмітила, що МОЗ як головному розпоряднику бюджетних коштів у сфері закупівлі ліків необхідно провести роботу щодо максимально ефективного управління їх залишками.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

https://www.apteka.ua/article/507975