Сьогодні почали розвозити в регіони стенти для проведення екстреної імплантації пацієнтам в перші години гострого інфаркту, які нещодавно закупила за кошти держбюджету міжнародна організація Crown Agents.

Міністерство охорони здоров’я України спільно з Урядом розпочинають розбудову реперфузійної мережі з метою впровадження доступної високоспеціалізованої кардіологічної допомоги на всій території України.

Основне завдання міністерства у цьому напрямку – перехід до сучасної західної моделі надання допомоги пацієнтам з гострим інфарктом міокарда. І це не лише закупівля ангіографічного обладнання та витратних матеріалів, це, перш за все, створення чітко налагодженної реперфузійної мережі.

“Завдяки Урядовій програмі уже цього року в Україні з’явиться 13 нових реперфузійних центрів з сучасним обладнанням, де допомога пацієнтам надаватиметься в режимі 24/7/365. Пацієнти, котрі потребуватимуть невідкладного стентування, зможуть отримати вчасну, високоспеціалізовану та безкоштовну медичну допомогу за найсучаснішими стандартами”, – підкреслив Максим Соколов, співзасновник Асоціації інтервенційних кардіологів України, експерт МОЗ України.

З цією метою, МОЗ України розробило накази: “Про удосконалення системи кардіологічної допомоги у закладах охорони здоров’я” та “Порядок надання медичної допомоги бригадами екстреної (швидкої) медичної допомоги пацієнтам з гострим коронарним синдромом з елевацією сегменту ST”, які запроваджують принципово нові засади функціонування системи надання кардіологічної допомоги та роботи бригад екстреної медичної допомоги.

Перший наказ передбачає створенння реперфузійних центрів, які працюватимуть 24 години на добу, щоденно, цілий рік. Це створення принципово нової мережі закладів охорони здоров’я, де пацієнтом опікуються, діють в його інтересах та для його порятунку.

Інший наказ юридично захищає бригади екстреної медичної допомоги. До того ж, відтепер карета швидкої має право одразу везти пацієнта з гострим інфарктом міокарда в реперфузійний центр, де йому буде надана якісна, сучасна високоспеціалізована допомога.

“Ми розуміємо, що пацієнта лікують не обладнання і матеріали, а лікарі. І наше завдання, як Міністерства – забезпечити лікарям адекватні умови для їхньої роботи, а також надати юридичний захист та підтримку. Ми створюємо принципово нову мережу закладів охорони здоров’я, де пацієнт отримуватиме високоспеціалізовану безоплатну допомогу. І щоб це забезпечити – МОЗ України запроваджує принципово новий порядок розподілу стентів та витратних матеріалів. Мета розподілу – безоплатне невідкладне стентування для пацієнтів з інфарктом міокарда”, – зазначив заступник Міністра Олександр Лінчевський.

Ще одна важлива складова цієї системи – забезпечення цих закладів охорони здоров’я витратними матеріалами, необхідними для проведення ангіографії.

Міністерство охорони здоров’я за допомогою міжнародної організації Crown Agents забезпечили українців найсучаснішими стент-системами. На виділені із держбюджету 2016 кошти у розмірі $5,9 млн закупили інноваційні стенти та супутнє обладнання для проведення екстреної імплантації пацієнтам в перші години гострого інфаркту.

Загалом за кошти держбюджету закупили 63 617 одиниць медичних виробів, що на 54% більше у порівнянні із закупівлями за цією підпрограмою за кошти держбюджету 2015. При цьому Crown Agents витратили майже удвічі менше коштів – $3,1 млн проти $6,1 млн відповідно. Такі значні заощадження дозволять вперше в історії України практично задовольнити річну потребу за даним напрямом.

Усі закуплені за кордоном медичні вироби пройшли тривалий процес заміни реєстраційного свідоцтва на сертифікат відповідності вимогам технічних регламентів та отримали санітарно-епідеміологічний висновок, що підтверджує якість цих продуктів та їхню безпеку для життя і здоров’я українських пацієнтів.

Тетяна Коротченко, Представник Crown Agents в Україні зазначила: «Для нас на першому місці – якість виробів, які ми закуповуємо. Зробити найкращий вибір для українських пацієнтів нам допомагає тісна співпраця з робочими групами МОЗ України. Ми пишаємося тим, що стали причетні до модернізації медичної сфери та спільними зусиллями робимо найкраще та найсучасніше лікування доступним кожному українцю».

Перша партія стентів, закуплених за кошти держбюджету 2016, у кількості 4657 штук уже найближчим часом буде розподілена у регіони.

Тепер завдання громадськості та засобів масової інформації контролювати, щоб пацієнти, яким потрібне невідкладне стентування, отримували його безоплатно.

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь