Патентний пул лікарських засобів оголосив про розширення ліцензійної угоди на антиретровірусний препарат Атазанавір з виробником Bristol-Myers Squibb на ще 12 країн світу. Завдяки розширенню ліцензії, доступ до генериків препарату отримають 1,4 мільйона людей, які живуть ВІЛ, у Алжирі, Марокко, Тунісі, Єгипті, Індонезії, Малайзії, Філіппінах, В’єтнамі, Екваторіальній Гвінеї, на Островах Кука, в Ніуе та Україні.

Країнам з цього списку, в яких, як в Українї, діє патент на атазанавір, обмежуючи обіг препарату в країні лише оригіналом, розширення ліцензії дозволить не чекати завершення дії патенту, що спливає у більшості з них наприкінці 2018 – початку 2019 року, а забезпечити доступ пацієнтів до генериків препарату вже зараз. Це дозволить Україні закуповувати дешевші генерики цього ефективного препарату другої лінії терапії для пацієнтів, в яких вірус уже мутував.

«Включення України до ліцензійної угоди з виробником атазанавіру дозволить нам купувати генерики цього препарату, а отже охопити ефективним і безкоштовним лікуванням більше людей, що живуть з ВІЛ», – сказала виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. «Ми вдячні Патентному пулу лікарських засобів за це досягнення, що дозволить Україні включити цей важливий препарат в номенклатуру закупівель вже наступного року».

Патентний пул лікарських засобів – це організація громадського здоров’я, що працює за підтримки Організації Об’єднаних Націй, над збільшенням доступу до терапії для пацієнтів з ВІЛ, вірусним гепатитом С та туберкульозом у країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Завдяки інноваційній бізнес-моделі, патентний пул співпрацює з урядами, виробниками, громадянським суспільством, міжнародними організаціями, пацієнтськими організаціями та іншими зацікавленими сторонами в питаннях прогнозування, визначення пріоритетів та ліцензування необхідних ліків. Організація заохочує виробництво генериків та розробку нових формулювань шляхом об’єднання патентів.

Завдяки новій ліцензійній угоді Україна зможе внести атазанавір до номенклатури ліків, що закуповуються через міжнародні організації, вже за бюджет наступного, 2017 року, і закуповувати його у заводів, що виробляють генерик препарату. Атазанавір рекомендованиий до застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я як складова терапії другої лінії. Він має певні переваги у порівнянні з основним аналогом (лопінавір), що закуповується зараз, а саме: менша кількість побічних ефектів, зручність прийому – один раз на день, і нижча собівартість.

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь