У США рівень смертності від онкологічних захворювань знизився на 25 % за останні 25 років. У звіті «Статистика з онкологічних захворювань» 2017 року йдеться, що показники захворюваності та смертності вищі серед чоловіків. Також існують деякі відмінності залежно від раси. Попри це, захворюваність на рак печінки продовжує зростати, як зазначили в Medscape Medical News. «Рівень смертності від раку в США досяг піка у 1991 році, і відтоді знижувався на 1–2 % щорічно», – відзначив Отіс Броулі, лікар і медичний фахівець в Американському товаристві онкологічних захворювань в Атланті. «Це складає приблизно 2,1 мільйона запобігань смертей від раку, а також їх спад, що є результатом постійного зниження рівня куріння, удосконалення технологій з раннього виявлення і лікування», – додав доктор Броулі.

4 січня опублікували звіт у “CA: A Cancer Journal for Clinicians”. Ребекка Сігель, магістр із громадського здоров’я, стратегічний директор Американського товариства онкологічних захворювань, разом з колегами використали дані програми «Нагляд, епідеміологія, та кінцеві результати», Національної програми реєстрів раку і дані Північноамериканської асоціації центральних реєстрів раку для прогнозування кількості нових випадків раку, які виявлять у США 2017-го. Водночас вони використали статистику смертності з Національного центру статистики здоров’я для прогнозування кількості смертей від раку у 2017-му. Дослідники встановили, що оціночна кількість нових випадків інвазивного раку, які виявлять у США в 2017-му, складе 1 688 780. Це означає, що щоденно діагностуватимуть 4 600 нових випадків. «За прогнозами, 600 920 американців помруть від раку у 2017-му. Тобто щодня помиратиме 1 650 людей», – зазначила дослідниця. Для жінок типи раку, що з найбільшою ймовірністю спричинять смерть, є рак легень, бронхів, а також рак молочної залози та колоректальний рак. Для чоловіків — рак легень, бронхів, колоректальний рак, рак простати. «Ці чотири типи раку спричиняють 46 % всіх смертей від раку. При цьому більше чверті (26 %) — це смерті від раку легень», – зазначили дослідники.

ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА РАК ЛЕГЕНЬ

Прикметно, що захворюваність на рак серед чоловіків буде знижуватися вдвічі швидше, ніж серед жінок. Це спричинено тим, що жінки починають палити пізніше, у старшому віці, ніж чоловіки. Також жінки зазвичай повільніше кидають палити.

Очікується, що рак молочної залози складе 30 % від всіх нових випадків раку серед жінок у 2017-му. «На противагу цьому, тренди в захворюваності на колоректальний рак дуже схожі серед чоловіків та жінок. Рівень захворюваності знижувався на 3 % щороку з 2004 по 2013», – зазначають дослідники. Швидкий спад захворюваності на колоректальний рак, на думку вчених, спричинений програмами скринінгу і одночасним усуненням передракових поліпів, якщо їх виявили. Рівень проведення колоноскопії серед осіб від 50 років і старших зріс з 21 % у 2000 році до 60 % у 2015. На противагу цьому, захворюваність на колоректальний рак зростала на приблизно 2 % на рік з 1993 по 2013 рік серед осіб молодших 50 років, тобто вікової групи, яка не брала участі в програмі скринінгу.

ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА РАК ПЕЧІНКИ ПРОДОВЖУЄ ЗРОСТАТИ

Рак печінки також зростає приблизно на 3 % серед жінок та на 4 % серед чоловіків щороку. Як відзначив доктор Броулі, гепатит С є набагато поширенішим серед чоловіків, ніж серед жінок. «У результаті маємо значно більше випадків раку печінки. Причиною виникнення раку є також алкоголь», – зазначив доктор Броулі.

Справді, загальна захворюваність на інвазивний рак серед чоловіків на 20 % вища, ніж серед жінок, а рівень смертності серед чоловіків на 40 % більший. Ця різниця принаймні частково спричинена вищими серед чоловіків показниками раку печінки — злоякісного новоутворення з дуже високим рівнем летальності. Захворюваність на меланому також на 60 % вища серед чоловіків, попри те, що загальна захворюваність на меланому трохи уповільнилась.

Щодо раку щитоподібної залози, захворюваність на нього стабілізувалася за останні кілька років, за дотримання протоколів, які рекомендують консервативніший підхід до діагностування.

«Протягом тривалого періоду ми спостерігали за відмінностями між захворюваністю на рак між білими та чорними. Хороші новини полягають у тому, що ці відмінності знижуються як серед жінок, так і серед чоловіків за останні кілька років», – відзначив доктор Броулі. Це частково спричинено кращим доступом чорних до медичних послуг, що стало можливим завдяки реформі охорони здоров’я в США. Наприклад, «за останні 30 років, 5-річний рівень виживання від всіх типів раку збільшився на 20 процентних пунктів серед білих, і на 24 серед чорних», – додав Броулі. Попри це, смертність від раку у 2014 році серед чорних була на 15 % вищою, ніж серед білих. У 1990 расові відмінності у смертності від раку серед білих та чорних чоловіків складали 47 %. «Ця різниця скоротилася до 21 % у 2014… [і] расові відмінності також скоротилися серед жінок, від піка у 20 % у 1998, до 13 % у 2014», – зазначають автори.

НИЗЬКА ВИЖИВАНІСТЬ ВІД РАКУ ЛЕГЕНЬ ТА РАКУ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ

Проте, є невтішні новини у боротьбі з раком. 5-річна виживаність від раку легень залишається низькою і складає лише 18 %. Ще гірше у випадку раку підшлункової залози, де 5-річна виживаність складає тільки 8 %. Низький рівень виживаності відображає те, що принаймні 50 % пацієнтів з раком легень та підшлункової залози діагностуються на дуже пізніх етапах, і тільки дуже невелика група людей зможе вижити протягом 5 років.

Географічні відмінності в захворюваності на рак також зберігаються, переважно через паління. Наприклад, захворюваність на рак легень найвища в Кентуккі, де рівень паління залишається високим, і найнижча в Юті, де рівень паління низький.

Показники раку серед дітей та підлітків стабілізувалися за останні роки. Насправді, рівень 5-річної виживаності для всіх типів раку для дітей та підлітків поліпшився на 80 % між 2006 і 2012 роками. Попри це, рівень виживаності суттєво різниться залежно від виду раку та віку встановлення діагнозу, зазначають дослідники.

ПОТРЕБА В ПОЛІПШЕННІ ПРОФІЛАКТИКИ

«Постійне зниження рівня смертності від раку є сильною ознакою нашого потенціалу для подальшого зменшення кількості смертей», – сказав доктор Броулі у своїй заяві. Додаючи, що якби мусив зосередитися тільки на чомусь одному, він би сфокусувався на збільшенні зусиль для запобігання раку у США.

«Серед того, що ми не робили справді добре в США — робота із запобігання раку. Так багато з нас зосередилися на скринінгу та лікуванні раку, і в цьому ми також не досягли такого успіху, як мали б. Але ми точно не впоралися з аспектами запобігання раку. Я справді хотів би, щоб ми зробили більший наголос на тому, щоб навчати людей дотримуватися дієти та займатися спортом, а також кидати або не починати палити».

CA Cancer J Clin. Published online January 5, 2017.

Оригінал: https://goo.gl/g7WE3N

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь