З 2015 року Міністерство охорони здоров’я почало закуповувати лікарські засоби та вироби медичного призначення через міжнародні організації. Це дозволило уникнути корупції і забезпечити українців якісними та життєво необхідними ліками.

Значні можливості та досвід міжнародних організацій у сфері закупівель лікарських засобів та медичних виробів дозволяють використовувати бюджетні кошти прозоро та ефективно і, що більш важливо, забезпечувати якісне лікування пацієнтів в Україні.

Протягом 2016 року Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Програма розвитку ООН та британська королівська агенція Crown Agents здійснювали державні закупівлі за кошти бюджету 2015 року за напрямками: дитяча та доросла онкологія, дитячі та дорослі гепатити, дитяча гемофілія, туберкульоз, орфанні захворювання, імунопрофілактика та антриретровірусна терапія.

У 2016 році міжнародні організації взяли на себе зобов’язання поставити засоби імунопрофілактики, лікарські засоби та медичні вироби в рамках відповідних бюджетних програм по 37 напрямкам на суму понад 3 млрд грн.

На сьогодні укладено угоди з міжнародними організаціями та вже здійснені перші поставки лікарських засобів. Крім того, міністерство вже розпочало підготовку документів, необхідних для закупівлі ліків за кошти державного бюджету 2017 року.

Стан поставок ліків, закуплених за кошти бюджету 2015 року (таблиця)

Стан поставок ліків, закуплених за кошти бюджету 2016 року (таблиця)

ДИТЯЧИЙ ФОНД ООН (ЮНІСЕФ) В УКРАЇНІ

ЮНІСЕФ надає підтримку Міністерству охорони здоров’я України щодо двох програм закупівель — «Централізована закупівля лікарських засобів антиретровірусної терапії для дорослих, підлітків і дітей (ліки від СНІДу)» і «Централізована закупівля імунобіологічних препаратів для рутинної імунізації і обладнання для контролю температури імунобіологічних препаратів» за кошти державного бюджету 2016 року.

ЮНІСЕФ вже використав понад 60% державного бюджету 2016 року наданого для закупівлі АРВ-препаратів і надав повну кількість препарату Aluvia 200 26 і 27 грудня 2016 року. Понад 30 контрактів підписано за програмою закупівель АРВ-препаратів за бюджет 2016.

Станом на 24 січня 2017 року контракти на п’ять вакцин за програмою закупівель за бюджет 2016 року — КПК, ІПВ, бОПВ, БЦЖ, АДПм — вже підписані.

ЮНІСЕФ є найбільшим агентом закупівель вакцин у світі. Фонд здійснює закупівлі в умовах повної прозорості та відповідно до міжнародних стандартів і гарантує країнам доступ до якісних препаратів за найкращим співвідношенням ціни та якості.

Тендери ЮНІСЕФ для закупівлі вакцин і антиретровірусних препаратів відкриті для виробників лікарських засобів, прекваліфікованих ВООЗ.

БРИТАНСЬКА КОРОЛІВСЬКА АГЕНЦІЯ CROWN AGENTS

Відповідно до Угоди з Міністерством охорони здоров’я України щодо державних закупівель лікарських засобів і виробів медичного призначення протягом 2017 року, Crown Agents проводять закупівлі за 12 програмами на загальну суму 1 066 778 700 гривень. Закупівлі фінансують коштом державного бюджету 2016 року.

За п’ятьма програмами/позиціями проводиться оцінка отриманих пропозицій:

– Програма XІX: Частина 1 — Лікарські засоби

– Програма XІX:Частина 2 – Медичні вироби для електрофізіології та кардіостимуляції;

– Програма XІX:Частина 2 – Оксигенатори та клапани серця;

– Програма XXІ. Централізована закупівля ендопротезів та наборів інструментів для імплантації;

– Програма XXXVIІ. Централізована закупівля медикаментів для замісної підтримуючої терапії.

За двома програмами/позиціями пропозиції вже були отримані, пройшли оцінку та були затверджені МОЗ України. Наразі відбувається процес укладання угод із постачальниками:

– Програма XXIV: Позиція 10 — Омбітасвір/паритапревір/ритонавір та дасабувір;

– Програма XXIX: Позиція 3 — Комбіновані легеневі фосфоліпіди.

Графік поставок за кожною окремою програмою узгоджуватимуть із МОЗ України перед тим, як Crown Agents укладатиме договори з переможцями тендерів.

Детальна інформація про процес закупівель доступна на веб-сайті Crown Agents і регулярно оновлюється: https://goo.gl/MSZAOh

ПРОГРАМА РОЗВИТКУ ООН

У рамках бюджетних коштів 2016 року, Програма розвитку ООН надає Міністерству охорони здоров’я України послуги із закупівлі медикаментів та медичних виробів в рамках 23 напрямків.

Станом на 25 січня 2017 року, ПРООН розпочала закупівлі за 21 державною програмами з 23. Організація здійснює заходи з підготовки та комунікує з Міністерством охорони здоров’я для забезпечення вчасного запуску і якомога швидшого проведення закупівельних процедур за всіма 23 програмами.

Процедури закупівлі повністю завершили за 2 напрямами — XII. «Централізована закупівля медикаментів для громадян, які страждають на хворобу Гоше» та XIII. «Централізована закупівля медикаментів для громадян, які страждають на мукополісахаридоз». Закупівлі тривають або частково завершені за 3 програмами — XI. «Централізована закупівля медикаментів для лікування дітей, хворих на резистентну форму ювенільного ревматоїдного артриту», XIV. «Централізована закупівля лікарських засобів та виробів медичного призначення для громадян, які страждають на бульозний епідермоліз», ХХХ. «Централізована закупівля медикаментів для громадян, які страждають на орфанні метаболічні захворювання».

ПРООН оголошені тендери ще за 16 напрямами, всі оголошення розміщені на сайті ПРООН: https://goo.gl/kapq9C

ПРООН запрошує міжнародні та українські компанії подати заявки на поставку лікарських засобів та медичних виробів в рамках національних програм охорони громадського здоров’я в Україні.

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь