В Офіційному віснику України опубліковано два важливих накази МОЗ України щодо введення референтного ціноутворення на лікарські засоби, якими затверджено:

  • Порядок формування переліку лікарських засобів, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів та на які встановлюються граничні оптово-відпускні ціни;
  • Порядок розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які визначені у переліку лікарських засобів, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів та на які встановлюються граничні оптово-відпускні ціни;
  • Перелік лікарських засобів, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів та на які встановлюються граничні оптово-відпускні ціни (далі – Перелік).

Так, до Переліку увійшло 23 МНН (міжнародні непатентовані найменування) препаратів, які були відібрані на основі таких критеріїв:

  1. МНН, форма випуску та дозування лікарського засобу включені до Національного переліку основних лікарських засобів;
  2. витрати бюджетних коштів на закупівлю лікарського засобу (МНН, що включає всі форми випуску) закладами і установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, на всій території України за останні 12 місяців і становлять 5 млн грн і більше;
  3. ціна на лікарський засіб в Україні перевищує ціни на такий лікарський засіб, встановлені в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Чеській Республіці, Латвійській Республіці, Угорщині.

Накази МОЗ України від 11.07.2019 р. №1600 та від 29.07.2019 р. №1713 набрали чинності з дня їх офіційного опублікування.

Нагадаємо, що дані документи були розроблені на виконання постанови КМУ від 03 квітня 2019 року № 426 «Про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти», якою передбачається введення референтного ціноутворення на деякі лікарські засоби з Національного переліку.

Відповідно до положень вищевказаної постанови, МОЗ України також затверджує Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, що увійшли до Переліку, затвердження якого очікується найближчим часом.

З моменту набрання чинності такого Реєстру, заклади і установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, зможуть закуповувати лікарські засоби, які включені до Переліку, за цінами, що не перевищують установлених МОЗ України граничних оптово-відпускних цін з урахуванням податків та зборів, а також граничних постачальницько-збутових і торговельних (роздрібних) надбавок, визначених постановою КМУ від 17 жовтня 2008 р. № 955 “Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби”.

Тобто, нове регулювання буде стосуватись виключно випадків закупівлі препаратів за бюджетні кошти. У разі реалізації таких лікарських засобів лише через аптечні заклади кінцевим споживачам, встановлені обмеження в ціні застосовуватись не будуть.

https://www.legalalliance.com.ua/novini/referentne-cinoutvorenna-na-deaki-likarski-zasobi-z-nacionalnogo-pereliku-pocne-diati-najblizcim-casom/