Протягом 6 місяців команда МОЗ та експерти від громадськості у рамках першого етапу Всеукраїнського туру «ЗміниТИ» відверто говорили з представниками місцевої влади, медичної спільноти, громадськими активістами і регіональними ЗМІ про позитиви та ризики медичної реформи.

Підсумки публічних консультацій з найактивнішими спільнотами 63 міст у 23 областях країни щодо впровадження змін в системі охорони здоров’я показали, що медична реформа має значну підтримку в регіонах. Лікарі, пацієнти й представники органів місцевого самоврядування підтримують нову концепцію фінансування, відхід від паперового документообігу, впровадження міжнародних протоколів, але при цьому мають ряд вимог до конкретних механізмів реалізації реформи.

Серед великої кількості запитань експерти громадської організації “Центр UA” виокремили 23 пропозиції по змінах до діючої нормативної бази у сфері охорони здоров’я та передали їх на опрацювання працівникам МОЗ. Після їх розгляду пропозиції були поділені на 4 категорії:

доцільні для опрацювання (9 пропозицій): над якими МОЗ уже розпочне роботу (внесення запропонованих змін, скасування чи перегляд наповнення) і дасть чіткі дедлайни виконання;

доцільні для опрацювання згодом (6 пропозицій): робота щодо яких розпочнеться після прийняття законопроектів 6327 і 6604 (внесення запропонованих змін, скасування чи перегляд наповнення, створення нових актів);

недостатньо чітко сформульовані (4): або такі що містили фактологічні помилки;

недоцільні (4): на точку зору фахівців міністерства.

Подібний досвід комунікацій з лікарями, управлінцями та експертами з різних регіонів є дуже незвичним досвідом, але й тому – дуже цінним. Сьогодні Міністерство охорони здоров’я вчиться не лише традиційно слухати регіони, але й дійсно їх чути.

Детальніше про описані вище пропозиції можна почитати у документі за посиланням: https://goo.gl/mHtRez

Також нагадуємо, що цього тижня стартував другий тур “ЗміниТи” у ході якого буде відбуватися блок по реформі охорони здоров’я: «Якою має бути реформа спеціалізованої та вузькоспеціалізованої медичної допомоги?»:

– Як провести реорганізацію закладів охорони здоров’я у комунальні підприємства?

– Якою має бути модель оплати додаткових послуг?

– Як налагодити ефективне використання надлишкового майна?

Більше про тур можна прочитати тут: https://centreua.org/2017/09/vseukrainskyy-tur-zminyty-tysiach/

Графік туру:

12-13 вересня – Тернопіль, 14-15 вересня – Івано-Франківськ

19-20 вересня – Харків

26-27 вересня – Луцьк, 28-29 вересня – Рівне

4-5 жовтня – Львів

10-11 жовтня – Суми, 12-13 жовтня – Полтава

17-18 жовтня – Дніпро

24-25 жовтня – Хмельницький, 26-27 жовтня – Житомир

31 жовтня – 1 листопада – Вінниця

7-8 листопада – Херсон, 9-10 листопада – Миколаїв

14-15 листопада – Чернігів

21-23 листопада – Сєвєродонецьк, Краматорськ, 24 листопада – Запоріжжя

28-29 листопада – Одеса

5-6 грудня – Чернівці, 7-8 грудня – Ужгород

12-13 грудня – Черкаси, 14-15 грудня – Кропивницький

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь