Інтенсивність епідемічного процесу на низькому рівні

Центр грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій Державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України» подає аналіз захворюваності на грип та ГРВІ в Україні за період з 6 по 12 березня.

За минулий тиждень на грип та ГРВІ захворіло 139 687 осіб, із них 70,5 % – діти віком до 17 років. Показник захворюваності на грип та ГРВІ (сумарно) серед населення України на 20,6 % менший від показника минулого тижня та аналогічних періодів останніх п’яти сезонів спостереження.

Найвищий показник захворюваності на ГРВІ зареєстровано в Київській, найменший – у Закарпатській областях. У жодній із областей України епідемічний поріг не перевищений, темп приросту захворюваності серед дорослих і дітей до 17 років знизився на 23,1 % та 19,5 % відповідно.

Інтенсивний показник захворюваності у поточному епідсезоні на 2,2 % менший аналогічного періоду минулого сезону.

Було госпіталізовано 5 597 хворих. Летальних випадків унаслідок ускладнення захворювання на грип не зареєстровано.

Протягом звітного тижня в Запорізькій, Одеській, Харківській, Хмельницькій та Черкаській областях при лабораторних дослідженнях зразків матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип визначено РНК вірусів грипу типу В.

За оперативними даними територіальних органів системи охорони здоров’я з початку епідемічного сезону (03.10.2016 – 12.03.2017) в Україні зареєстровано 4 912 976 хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (далі – ГРВІ), перехворіло 11,5 % населення (аналіз проводився без урахування даних АР Крим та м. Севастополя).

З початку епідемічного сезону методом полімеразної ланцюгової реакції (далі – ПЛР) досліджено 3 389 зразків матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип та ГРВІ, серед яких у 39,6 % визначено РНК вірусу грипу.

У поточному сезоні серед позитивних знахідок домінує вірус грипу типу А(H3)сезонний, частка якого дорівнює 71 %.

З початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 106 398 осіб, що становить 0,3 % від загальної кількості населення країни.

У країнах Європейського регіону активність грипу знижується. У 32 з 43 країн, що подали відомості про активність грипу відзначено повернення до фонових рівнів, інші 13 країн відмітили середню інтенсивність.

Переважна більшість виявлених і субтипованих вірусів грипу віднесено до підтипу A(H3N2). Зросла частка вірусів типу В, що часто спостерігається у другій половині сезону грипу, проте абсолютне число залишалося низьким.

Завантажити інформаційний бюлетень: https://goo.gl/8KaGQk

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь