Факти річ уперта. З ними важко сперечатися, на відміну від емоційних коментарів у соціальних мережах.

Наші цінності – це відкритість і прозорість. Саме ці принципи є основоположними в нашій роботі у міністерстві. Не дивно, що на шляху до впровадження змін у сфері охорони здоров’я ми зустрічаємо опір. Проте ми впевнені, що багато мислячих людей бачать причинно-наслідкові зв’язки і вміють відрізняти факти від інтерпретацій та маніпуляцій.

Отож, переходимо до фактажу.

Коли у серпні ми прийшли працювати у міністерство, то одним із перших завдань було відновлення процесу закупівель, який був перерваний ще у 2015.

Перед міністерством стояли два рівновеликих виклики: завершити закупівлі за кошти бюджету 2015 року (станом на 25.07.2016 закупівлі за кошти 2015 були здійснені лише на 50%) і паралельно розпочати закупівлі за бюджетом 2016 (станом на 01.08.2016 для їх початку майже не було здійснено відповідної підготовчої роботи).

Закупівлі за державні кошти 2016 року за напрямком “серцево-судинні захворювання” вперше будуть здійснюватися через міжнародну організацію, а не міністерством. Це робиться саме для того, щоб Ви отримували медичні засоби найкращої якості, в достатній кількості і за чесними цінами. 12 грудня 2016 був підписаний остаточний договір з однією з міжнародних організацій, відповідальної за закупівлі за даним напрямком на суму 357,2 млн грн. Уже 28 грудня був оголошений перший тендер. Станом на сьогодні оголошено 5 із 6 тендерів (останній буде оголошено 04.01.2017).

З боку МОЗ робиться все можливе, аби забезпечити безперебійну роботу високоспеціалізованих закладів з надання кардіо-хірургічної допомоги. І перш за все, щоб пацієнти отримували медичні вироби, зокрема стенти, у державних установах, до яких належить і Інститут серця МОЗ України, БЕЗКОШТОВНО.

У період з грудня 2015 по листопад 2016 року для Інституту серця відповідно до заявок було розподілено та перерозподілено медикаментів та медичних виробів на загальну суму більше 44 млн грн. За бюджетом 2016 на ССЗ для Інституту були виділені кошти в обсязі 50 млн грн. при загальній сумі для всіх регіонів України – 357,2 млн грн. Підкреслюємо, що тендери за цим напрямом уже оголошені.

У державному бюджеті на 2017 рік Інституту серця передбачено 141,6 млн грн. на медикаменти (у тому числі 10 млн додаткових цільових коштів, виділених бюджетним комітетом Верховної Ради України) та додаткові 40 млн грн. на придбання обладнання (беручи до уваги той факт, що керівництво Інституту у серпні 2016 листом до керівництва МОЗ просило про додаткові 16 млн).

В. о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун лишень видалила Бориса Тодурова, зі списку друзів на своїй особистій сторінці у мережі Facebook через його коментарі різкого характеру. Це приватна сторінка доктор Супрун, якою вона має право розпоряджатися на власний розсуд як і кожен громадянин.

Підкреслюємо, що публічний профіль в. о. міністра та міністерства відкриті для всіх для отримання новин про нашу роботу, адже ми заохочуємо знати більше про прогрес у реформуванні охорони здоров’я.

Кожен з нас розуміє, що є засаднича різниця між фактами і судженнями. Факти можна перевірити: підтвердити чи спростувати. Судження – ні. Ігнорування чи не помічання цієї різниці – шкідливе для вашого здоров’я. Саме для вашого, у першу чергу, і для реальних змін в Україні – у другу.

***

За даними ВООЗ, серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності у всьому світі, і Україна уже не один рік лідирує серед країн Європи по рівню смертності від ССЗ.

Лише у 2015 р. в Україні від ССЗ померло близько 420 тис осіб. Причини такої високої смертності пов’язані з неправильним способом життя, надмірною вагою та пізнім виявленням і неадекватним лікуванням цукрового діабету, гіпертонічної хвороби та ішемічної хвороби серця. Разом з тим, смертність від злоякісних новоутворень, загальних хірургічних патологій, хворб органів дихання та травлення залишається вкрай високою.

Одна з найважливіших причин такого стану речей – недосконалість первинної ланки в Україні. За умови лікування причини хвороби, а не її запущеного наслідку, рівень смертності можна значно знизити. Але для цього потрібно фінансувати не якийсь конкретний центр високоспеціалізованої допомоги, а, перш за все, систему первинної медичної допомоги.

Кардіохірургія – високотехнологічна медична галузь: яскрава, медійна, цікава, а завдяки Миколі Амосову – героїчна. Однак, Міністерство охорони здоров’я України наголошує, що усі пацієнти, незалежно від того, у них інсульт чи апендицит, заслуговують на якісну медичну допомогу. Щодня акушери, педіатри, хірурги обласних та районних лікарень рятують тисячі життів, хоч їх робота часто залишається непоміченою.

Враховуючи, що саме життя і здоров’я є основною цінністю, Міністерство приймає рішення про зміну системи фінансування, реорганізацію галузі, про зміну освіти.

Завдання МОЗ України – попередження захворювання та порятунок якомога більшої кількості хворих, а не підтримка іміджевих галузей. Міністерство охорони здоров’я України дбає про життя і здоров’я усіх пацієнтів.

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь