Сьогодні відбулася нарада керівництва Міністерства охорони здоров’я України, регіональних департаментів охорони здоров’я та головних лікарів. Обговорювали формат лікарень інтенсивної допомоги в рамках діяльності госпітальних округів. Та оскільки медиків зараз найбільше цікавить ухвалення парламентом законопроектів №6327 і №6604, які запустять медичну реформу, то значною мірою розмова точилася довкола очікуваних змін.

Доктор Уляна Супрун наголосила, що зміни в системі охорони здоров’я вже почалися. Зокрема, впроваджується система госпітальних округів, діє програма «Доступні ліки», у тестовому режимі працює електронна система обліку. Також в.о. міністра роз’яснила прикладні питання, що стосуються медреформи: які переваги реформи для пацієнтів, лікарів та держави. Керівники МОЗУ представили план впровадження реформи та розвінчали популярні міфи про неї.

Заступник міністра Роман Ілик підкреслив, що створення лікарень інтенсивної терапії – це частина великої реформи. Розробка цього питання свідчить про те, що ми підходимо до реформи як до повсякденної реальності, а не непевного майбутнього. Роман Ілик нагадав, що реформа впроваджується в першу чергу для пацієнтів. Адже, згідно з соціальними опитуваннями, понад 50% людей не приходять до лікувальних закладів у разі потреби, оскільки для них це задорого.

Заступник міністра Павло Ковтонюк прийшов на зустріч із зали Парламенту, де сьогодні відбувалось обговорення поправок до законопроекту #6327. Заступник міністра наголосив, що важливим етапом підготовки до реформи є автономізація лікувальних закладів і, відтак, ефективне розпорядження коштами.

Віктор Лисак, голова Департаменту охорони здоров’я Полтавської облради, поділився досвідом створення лікарень інтенсивного лікування, управління госпітальними округами та використання міжбюджетних трансферів. Він зауважив, що реформа має бути неодмінно комплексною. Одним із важливих завдань Віктор Лисак вважає облаштування відділень невідкладних станів.

Представники регіонів цікавилися як нагальними питаннями (дефіцитом медичних субвенцій та складом національного переліку основних лікарських засобів), так і особливостями втілення медичної реформи.

Налаштованість на спільну продуктивну працю, підтримка медичної спільноти та представників регіонів засвідчують, що ми готові втілювати реформу та впроваджувати її на всіх рівнях. Ще раз закликаємо представників регіонів надсилати свої зауваження і побажання до конкретних механізмів реформи.

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь