МОЗ України пропонує Кабміну перенести обов’язкову вимогу щодо здійснення закладами охорони здоров’я закупівлі та відпуску на пільгових умовах або безоплатно лікарських засобів, включених до Національного переліку основних лікарських засобів на 1 січня 2018 року.

Міністерство охорони здоров’я України на найближчому засіданні Уряду винесе на розгляд членів Кабміну проект змін до Урядових постанов, який розроблено, щоб відтермінувати введення в дію вимоги щодо здійснення закладами і установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, закупівлі лікарських засобів, зареєстрованих в Україні та включених до Національного переліку основних лікарських засобів – до кінця року.

Про це ідеться у підготовленому МОЗ проекті постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333 та від 17 серпня 1998 р. № 1303».

Прийняття постанови дозволить закладам охорони здоров’я продовжувати закуповувати до 1 січня 2018 р. лікарські засоби, включені до Державного реєстру лікарських засобів України, зокрема і ті, що не входять до Національного переліку. Відповідно і вимогу щодо першочергового обов’язкового задоволення повної (100%) потреби в лікарських засобах, включених до Нацпереліку, пропонується ввести в дію з 1 січня 2018 р.

Це дасть фахівцям можливість ретельніше вивчити та врахувати думку громадськості.

Також цей час буде використано для підготовки фахівців зі структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державних адміністрацій здійснювати розрахунки необхідної потреби в ліках, що входять до Нацпереліку. З цією метою у вересні МОЗ проведе тренінги для таких фахівців з кожного підпорядкованого структурного підрозділу з розрахунків потреби за затвердженою методикою, відповідно до чого у жовтні відповідальні фахівці зможуть подати до МОЗ розраховані обсяги свої потреби у препаратах. Це покаже реальну суму, необхідну для покриття замовлення на препарати, що входять до Нацпереліку, з бюджету, і дозволить фахівцям експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів розрахувати можливості розширення Нацпереліку.

З 1 січня 2018 р. вступить в дію вимога, що після забезпечення повної потреби в лікарських засобах за Нацпереліком, заклади охорони здоров’я можуть закуповувати лікарські засоби, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні і не включені до Нацпереліку.

Ініціативою МОЗ також пропонується продовження до 1 січня 2018 р. здійснення закладами і установами охорони здоров’я безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів, зареєстрованих в Україні та включених до Держреєстру (в тому числі і тих, що не включені до Нацпереліку).

Так само відповідно до проекту Постанови, з 1 січня 2018 р. якщо потреба у закупівлі лікарських засобів за Нацпереліком буде задоволена у повному обсязі, безоплатно і на пільгових умовах можуть відпускатись зареєстровані в Україні лікарські засоби, не включені до Нацпереліку.

Для ознайомлення громадськості проект Урядової постанови «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333 та від 17 серпня 1998 р. № 1303» опублікований на сайті МОЗ за посиланням: http://moz.gov.ua/ua/print/Pro_20170810_0.html

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь