Міністерство охорони здоров’я України продовжує діалог з народними депутатами України різних фракцій щодо ухвалення пакету законопроектів, які стосуються реформи охорони здоров’я. Про це йшлося під час круглого столу, ініційованого народним депутатом України Іриною Сисоєнко та ГО «Реанімаційний Пакет Реформ», за участі представників МОЗ, Мінфіну, обласних управлінь охорони здоров’я, Академії меднаук, пацієнтських і громадських організацій, освітян.

«Парламент не вніс до порядку денного реформаторські законопроекти, але спільно треба рухатись далі. Ми готові йти на діалог та сподіваємось, депутати знайдуть консолідоване рішення для ухвалення урядових законопроектів», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Учасники круглого столу обговорили чому потрібно міняти систему Семашка, які особливості розрахунку вартості медичних послуг з урахуванням міжнародних протоколів та нацпереліку лікарських засобів, чи існують протиріччя в термінології «медична послуга» та «медичне обслуговування», як перерозподілятимуться кошти після передачі окремих послуг з вторинного рівня на первинний та ін.

За підсумками засідання Павло Ковтонюк відзначив, що всі дискусійні моменти стосуються технічних питань, а не ідеологічних. Це означає, що уряд і парламент знайдуть спільне рішення та винесуть на голосування реформаторські законопроекти. Учасники круглого столу наголосили, що зараз потрібно приймати законопроекти як підхід, як ідеологію, запускати нові процеси фінансування, а далі вирішувати операційні питання із залученням широкого коли громадськості, профспілок, експертів, економістів та представників регіонів.

Нагадаємо, 20 травня 2017 р. Верховна Рада України не проголосувала за включення до порядку денного урядових законопроектів № 6327, 6328, 6329, 6347.

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь