Верховна Рада не проголосувала за включення у порядок денний пакет законопроектів, що гарантують початок медичної реформи в Україні. Законопроекти № 6327, 6328, 6329, 6347 гарантують забезпечення підвищення якості надання медичних послуг в Україні на рівень міжнародних стандартів, їх ухвалення є критичним для створення сучасної системи охорони здоров’я України. Результати голосування за посиланням: https://goo.gl/F3e09q

В.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун звернулася до парламенту з вимогою не відкладати медичну реформу, а також попросила усіх небайдужих підтримати реформу. “Ми не опускаємо рук і просимо допомогти вас нагадати народним обранцям про справжні пріоритети. Зв’язуйтеся зі своїми депутатами та публічно висловлюйте свою підтримку важливим змінам. Україна не може чекати ще 5 років на гідну систему охорони здоров’я”, – говориться зокрема в офіційній заяві МОЗ України.

Поки народні депутати не можуть домовитися, чи залишити радянську систему охорони здоров’я, чи почати реформування галузі, Україна за середньою тривалістю життя опустилася на рівень 1960-х років. Ламати списи навколо української медицини стане нікому і нема чого, якщо Верховна Рада не прийме пакет законопроектів, необхідних для старту реформи. На кону не питання чиїхось політичних амбіцій, а тривалість і якість життя мільйонів українців: сьогодні ми в середньому живемо на 10 років менше, ніж люди на 1500 км на захід від нас. Докладний аналіз пацієнтських законопроектів № 6327, 6328, 6329, 6347, запропонованих урядом до розгляду Верховною Радою, у спецпроекті VoxUkraine.

Фантастичні потоки тіньових коштів, що проливаються на численних зацікавлених персонажів – від головлікарів та начмедів провінційних лікарень до чиновників управляючих структур галузі – гальмують реформи в медицині. Про «фармацевтичну мафію», що десятиліттями спекулює на здоров’ї співгромадян годі й згадувати.

Реформа української медицини під загрозою, – заявляють громадські активісти. Результати розслідування діяльності комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я – за останній місяць роботи Верховної Ради, з яких три тижні були присвячені роботі в комітетах, комітет з питань охорони здоров’я так ні разу і не зібрався для розгляду цих нагальних, так необхідних країні, законопроектів, які вніс уряд на початку квітня.

Реформи українського міністра охорони здоров’я – саме те, що потрібно Україні, – британський нейрохірург, письменник Генрі Марш.

«У вас занадто багато шпиталів і лікарень – це просто хаос. А друга проблема – це корупція і непрозорість у закупівлі обладнання та медикаментів. Отже, є багато реформ, які слід зробити. Але те, що я чув про спроби міністра – це звучить прекрасно, і, на мій погляд, це саме те, що потрібно. Але лікарі – це не люди, яких можна організувати, їх не так просто організувати», – зауважив Генрі Марш.

За його словами, у порівнянні з англійською медициною українські пацієнти та лікарі використовують занадто багато ліків.

«Якщо український пацієнт приходить до лікаря, то він очікує, що йому випишуть пігулку. І часто ці пігулки є некорисними, непотрібними і не допомагають. Це дуже складне питання освіти та культури», – говорить британський нейрохірург.

Підписатися на розсилку дайджесту: http://eepurl.com/cv9aDb

Слідкувати за просуванням законопроектів: https://www.facebook.com/supportmedreforminua/

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь