Крім таких нагальних питань, як блокада Донбасу, Прем’єр міністр України акцентував увагу на проблемі забезпечення економічної доступності лікарських засобів. Зокрема він зауважив наступне: «1 березня ми вийшли на фінішну пряму щодо оптимізації цін на українські ліки. Уряд доб’ється зниження цін на ліки в Україні по трьом нозологіям, й також ми з 1 квітня запускаємо виділення безкоштовних ліків. На це передбачене півмільярда гривень для українських громадян, у тих котрих є гіпертонічна хвороба, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальна астма. Тобто ліки для цих хронічних хворих виділятимуться безкоштовно з 1 квітня. Фактично на сьогодні міністерство охорони здоров’я спільно з секретаріатом КМУ напрацювали усі необхідні проекти нормативно-правових актів, провели десятки зустрічей з операторами фармацевтичного ринку, фактично усі механізми на сьогодні вже є реалізованими. Також сьогодні буде окреме доручення до голів обласних та районних державних адміністрацій. Попрацюйте над тим щоб впровадити ці рішення на місцях. Це вже буде ваша відповідальність, щоб усі ці механізми вчасно запрацювали. Ми будемо абсолютно відкриті для усіх. Усі аптечні мережі можуть брати участь у цій програмі. Дайте якісні ціни, якісні препарати й держава буде вам за це платити. Знаю що вже розпочався моніторинг щодо цін на ліки. Є перші результати по деяким препаратам, є динаміка по деяким препаратам і 20 і 70 відсотків. Але це лише початок. Я обіцяв у минулому році, що ми піднімемо удвічі мінімальну заробітну плату. І ця обіцянка нами була виконана. Я вам обіцяю що з 1 квітня розпочнеться процес виділення безкоштовних ліків для хронічних хворих, І це теж буде виконане. Ми не обіцяємо те, що не можемо зробити, а це ми зробити можемо й зобов’язані».

Нагадаємо, що 1 лютого Уряд відтермінував початок запровадження державного регулювання цін на ліки, яке має запрацювати з 1 квітня 2017 р. одночасно з державною програмою відшкодування їх вартості. З метою уникнення ризиків, пов’язаних із запровадженням нового державного цінового регулювання ліків, на які звертали увагу ряд професійних асоціацій, МОЗ України розроблено та 24 лютого 2017 р. винесено на громадське обговорення ряд проектів:

Крім того, МОЗ розрахувало граничні оптово-відпускні ціни на лікарські засоби з використанням медіани цін у референтних країнах.

Повертаючись до засідання Уряду звертаємо увагу на важливу інформацію щодо електронних послуг. Павло Петренко, міністр юстиції України повідомив, що вже з сьогоднішнього дня на сайті Міністерства юстиції України доступний сервіс щодо реєстрації ФОП, реєстрації змін до відомостей щодо ФОП. Також важливий сервіс який стає доступним – припинення ФОП. Для юридичних осіб надається можливість онлайн реєстрації та реєстрації змін до відомостей щодо юридичної особи.

Зазначимо також, що у порядку денному поточного засідання КМУ був запланований розгляд проекту закону України «Про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про рекламу». Доповідати з цього питання мала Уляна Супрун, перший заступник міністра охорони здоров’я України. Але посилаючись на регламент КМУ В. Гройсман запропонував ухвалити рішення без обговорення, що й було зроблено.

Прес-служба МОЗ України повідомляє, що проект закону «Про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про рекламу» передбачає заборону використання телефонів у рекламі дієтичних добавок.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Залишити відповідь