У разі ухвалення парламентом законів з реформи охорони здоров’я, на первинці медична практика (лікар + 1-2 медсестри) у 2018 р. зможе отримувати річний дохід у розмірі 740 тис грн. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк на прес-конференції, присвяченій підсумкам засідання уряду, де було затверджено Бюджетну резолюцію на 2018-2020 рр.

В тексті резолюції зафіксовані суттєво збільшені розміри тарифів, які покриватимуться лікарю первинної допомоги (терапевт, педіатр, сімейний лікар) за обслуговування одного пацієнта на рік. Якщо за попередніми розрахунками капітаційна ставка становила 240 грн, то наразі уряд готовий збільшити її у 2018 р. до 370 грн, у 2019 р. – до 450 грн на обслуговування однієї людини.

Таким чином, на 2000 пацієнтів це створить річний дохід в 740 000 грн у 2018 р. (61 тис. грн на місяць до оподаткування) та 900 000 грн у 2019 р.(75 тис. грн на місяць до оподаткування). В цей бюджет входить оренда, робота лікаря, медсестри, прості витратні матеріали та базове покриття по аналізах. Ліки в цей бюджет не входять та будуть і далі розповсюджуватись через програму “Доступні ліки”.

Загалом протягом 2018-2020 рр. бюджет на гарантований пакет медичних послуг зросте з 55 млрд, які є на сьогоднішній день у медичній субвенції, до 81,2 млрд грн у 2020 р. Тобто на 25,7 млрд грн за 3 роки збільшиться обсяг фінансування саме медичних послуг. У перший рік реформи (2018 р.) фінансування збільшиться на 10 млрд, у 2019 р. – орієнтовно на 8,2 млрд грн, у 2020 р. – на 7,3 млрд грн. Цифри можуть варіюватися в залежності від темпу реформи. Згадані 10 млрд у 2018 році передусім підуть на реформу первинки.

Разом з тим, доходи лікарів та лікарень наразі напряму залежать від подальшої долі медичної реформи в парламенті. Якщо закони щодо медичної реформи не проголосують, неможливо буде реалізувати рішення Уряду щодо фінансової резолюції. Кабінет міністрів готовий виділяти гроші на медицину, але за чітким призначенням на конкретного пацієнта за конкретну послугу, як це робиться в усьому цивілізованому світі. Якщо депутати не проголосують, то відповідно не буде створено систему прозорого розподілу коштів і збільшення фінансування не відбудеться.

Нагадаємо, згідно з реформою охорони здоров’я, держава на 100% фінансуватиме витрати на екстрену медичну допомогу, первинну (терапевт, педіатр, сімейний лікар) та паліативну допомогу. Крім того, повністю покриватиметься вартість препаратів, що входять до програми «Доступні ліки», пологи та лікування дітей. Загалом згадані видатки становитимуть близько 1/3 бюджету на медицину. Інші 2/3 йтимуть на лікування українців на рівні спеціалізованої допомоги, де передбачена співоплата громадянином частини тарифу оплати медичної послуги.

Запровадження нових методів фінансування дозволить знизити поточний рівень неформальних платежів за медичні послуги. Наразі такі платежі становлять близько 51,5% всіх витрат галузі. Згідно з проведеними розрахунками, після завершення періоду запровадження реформи (до 2021 р.) рівень співоплат складе до 13% загальних витрат на охорону здоров’я — до 4 разів менше, ніж це є зараз.

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь