Об’єднання організацій работодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі ООРММП України) висловлює Вам свою щиру повагу та повідомляє наступне.

На сьогодні під час закупівель за бюджетні кошти протитуберкульозних препаратів та препаратів для лікування ВІЛ-інфекції пріоритет віддається лікарським заобам, які пройшли прекваліфікацію ВООЗ.

В той час, в Україні із 23 зареєстрованих препаратів для лікування ВІЛ-інфекції, лише 7 мають підтвердження прекваліфікації ВООЗ, і зареєстровані окремими компаніями по процедурі “співпраці, щодо сумісної реєстраційної процедури ВООЗ с Державним експертним центром МОЗ України”. Решта препаратів для лікування ВІЛ-інфекції, які мають прекваліфікацію ВООЗ (за даними офіційного сайту ВООЗ), в Україні зареєстровані не по вказаній вище процедурі.

Є також виробники, які мають дві реєстрації на лікарський засіб з однаковою діючою речовиною, в одній і тій же лікарській формі та дозі, і з однаковою терапевтичної дією, при цьому, одна державна реєстрація проведена по процедурі “співпраці щодо сумісної реєстраційної процедури ВООЗ з Державним експертним центром МОЗ України”, а інша не має такого посилання за даними ВООЗ.

Таким чином, декі іноземні виробники використовують подвійні стандарти, оскільки, досьє на препарат, які вони подавали для проходження прекваліфікації ВООЗ, імовірно може відрізнятись від того,яке подається для державної реєстрації в Україні. В зв’язку з цим викликає стурбованість ситуація при якій в У;країну для лікування туберкульозу і ВІЛ-іфекції можуть потрапляти препарати більш низької якості, адже на даний час Міністерстов охорони здоров’я України не здійснюється вхідний контроль якості готових лікарських засобів.

Враховуючи вищенаведене, ООРММП України звернулося до В.о. Міністра охорони здоров’я України п. У. Супрун з проханням надати доручення відповідним службам провести ретельну перевірку відповідності матеріалів реєстраційних досьє, що були подані на державну реєстраію на лікарські засоби, що використовуються для дікування туберкульозу і ВІЛ-інфекції, які мають прекваліфікацію ВООЗ, а в Україні зареєстровані не по процедурі “співпраці, щодо сумісної реєстраційної процедури ВООЗ  з Державним експертним центром МОЗ України” та підготувати наказ щодо призупинення на час перевірки дії реєстрації на такі лікарські засоби.

Додаток на 2 арк.1

З повагою, Президент, Член колегії МОЗ України                                          В.К.Печає

Залишити відповідь