Як відомо, з 1 січня 2017 р. в Україні запроваджене державне регулювання граничних цін на лікарські засоби шляхом встановлення Міністерством охорони здоров’я референтних цін, в межах яких визначається оптово-відпускна ціна. Ця вимога встановлена постановою КМУ від 9 листопада 2016 р. № 862.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман неодноразово повідомляв про очікуване суттєве зниження цін на лікарські засоби й навіть 31 січня вкотре наголосив на тому, що Уряд доб’ється виконання рішення про зниження цін на ліки проти артеріальної гіпертензії, цукрового діабету та бронхіальної астми в Україні з 1 лютого.

Оператори фармацевтичного ринку протягом двох місяців намагалися попередити Уряд щодо ризиків, які несе пряме регулювання цін, і 1 лютого Уряд нарешті увалив постанову щодо змін до постанови КМУ від 9 листопада 2016 р. № 862. Ще до засідання Уряду очікувалося, що буде розглянуто питання щодо продовження терміну, протягом якого аптеки можуть реалізовувати залишки лікарських засобів, які було поставлено за оптово-відпускними цінами, що перевищують їх граничний рівень, до 1 квітня 2017 р.

Але під час засідання Уряду Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я, представила проект постанови КМУ, в якому, крім перенесення термінів реалізації, також пропонується перенести термін початку реалізації постанови № 862 на 1 квітня.

Між тим, 2 лютого на сайті Уряду з’явилося наступне повідомлення: «Розпочався процес поступового зниження цін на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми, який триватиме до квітня 2017 року, коли стартує програма відшкодування вартості ліків.

Відповідно до рішень Кабінету Міністрів, спрямованих на підвищення доступності ліків для громадян, з лютого 2017 року суб’єкти господарювання, що здійснюють виробництво, оптову та роздрібну торгівлю лікарських засобів від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми, знизили ціни на ліки в середньому на 15-30%. Наступний етап зниження цін на зазначені ліки відбудеться у березні. Таким чином, ціни на ліки в Україні поступово будуть приведені до рівня цін на ліки в країнах-сусідах (референтних країнах).

Зважаючи на значний обсяг залишків ліків в аптечних мережах, Уряд ухвалив рішення про продовження терміну продажу залишків ліків за старими цінами до 1 квітня 2017 року. Нові партії лікарських препаратів, що надійдуть до аптек з 1 лютого, будуть продаватися за новими зниженими цінами.

Поступове зниження цін на ліки дозволить забезпечити комфортний перехід до державного регулювання цін на ліки та запровадження програми відшкодування їх вартості, уникнути дефіциту ліків та незручностей для громадян».

3 лютого на сайті Уряду з’явився текст урядової постанови щодо змін до постанови КМУ № 862. Передбачено перенесення дії постанови на 1 квітня.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Залишити відповідь