Міждисциплінарна робоча група з розробки медичного стандарту документування катувань розглянула моделі впровадження Стамбульського протоколу на досвіді інших країн.

Європейський комітет з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню опублікував доповідь про результати останнього відвідування України. Комітет закликав Україну оголосити політику «нульової толерантності» жорстокму поводженню та катуванню.

Для ефективного медичного документування катування, Міністерство розпочало роботу над медичним стандартом «Медичне документування катування чи нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання».

«Ми розуміємо, що Україна потребує не тільки нової системи охорони здоров’я. У сучасних умовах потребуємо оздоровлення цілих інститутів державної влади. Головне завдання розробити та впровадити дієвий інструмент для лікарів. Надзвичайно важливо, щоб він працював у наших умовах», – наголосила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції.

Моніторингова місія ООН з прав людини, що тривала в Україні з 16 лютого до 15 травня 2017 року засвідчила, що в країні продовжується систематичне застосування тортур і жорстокого поводження. Зокрема, для отримання зізнань з боку правоохоронних органів до затриманих у справах, пов’язаних із конфліктом.

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер зауважила, що засідання Міждисциплінарної робочої групи з розробки медичного стандарту документування катувань символічно відбулося у Міжнародний день на підтримку жертв катувань. Цей день щороку відзначають 26 червня.

Потурання катуванню та іншому жорстокому поводженню – грубе порушення медичної етики. Факти катування не повинні замовчуватися. Саме медичні працівники – перші до кого звертаються за допомогою жертви. Лікарям необхідно вміти оцінити стан жертви катування та знати як вірно зафіксувати зміни в фізичному та психічному стані потерпілого.

Судово-медичні та судово-психіатричні експерти, як лікарі з особливими знаннями та особливою роллю в здійснені правосуддя, є саме тими фахівцями, від кого залежить чи отримає суд належні докази катування чи ні. Проте надзвичайно важлива роль лікаря первинної ланки.

Як зазначила Парвіна Наврузова, представник міжнародної неурядової організації «Лікарі за права людини», дуже важливе залучення до теми несудових лікарів. Їхня підготовка допоможе розгледіти та задокументувати факти, допомогти людині.

Досвід країн, що вже пройшли шлях впровадження Стамбульського протоколу та створили дієву модель ефективного документування слідів катування цінний для українських фахівців. Зокрема, приклад Міністерства охорони здоров’я Республіки Киргизстан, де було створено якісний медичний стандарт та правозахисних організацій Республіки Таджикистан.

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь