Міністерство охорони здоров’я підписало угоди із міжнародними організаціями, які закуплять ліки для України за бюджетні кошти 2017 року.

У 2017 році закупівлі ліків для України здійснюватимуть Програма розвитку ООН, Дитячий фонд “ЮНІСЕФ” та британська закупівельна агенція Crown Agents. Міжнародні організації закуповуватимуть ліки за 39 державними програмами на загальну суму 5,9 млрд грн.

Доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я: “Завдяки ефективній співпраці з міжнародними організаціями закупівлі відбуваються прозоро та ефективно. За деякими програмами за бюджет 2016 року нам вдалося досягнути економії майже 60%. Це дозволяє забезпечити більшу кількість пацієнтів необхідними лікування та врятувати більше кількість життів”.

Однією з найбільш показових програм, що доводить ефективність закупівель ліків через міжнародні організації, є програма серцево-судинних захворювань. У 2015 році за кошти держбюджету міністерство закупило 7 тисяч стент-систем. Завдяки ефективній роботі міжнародних організацій у рамках бюджету 2016 року вперше буде покрита майже вся середньорічна потреба у стентах.

“Ми пишаємося тим, що МОЗ України вважають Crown Agents надійним партнером у такій значущій для всієї країни справі, як забезпечення населення життєво важливими ліками та медичними виробами. Налагоджена за попередні роки робота побудована на принципах прозорості, звітності перед державою та її громадянами та впровадженні міжнародних стандартів ефективних закупівель. Наша мета – максимально забезпечити потребу, закуповуючи виключно високоякісні медичні товари, що повністю відповідають вимогам міністерства та лікарів, за найкращою для держави ціною та забезпечити поставки у відповідні терміни”, – зазначив Брайан Річмонд, Директор з управління ланцюгом поставок Crown Agents.

Нагадаємо, у 2016 році на закупівлю лікарських засобів було виділено 3,9 млрд грн. За кошти бюджету 2016 міжнародними організаціями закуплено 96% ліків, вакцин та медичних виробів за 37 програмами. 44% уже поставлено в регіони. Решту буде доставлено в лікарні впродовж 3 місяців відповідно до графіку поставок МОЗ. Наразі 917 млн. грн. залишилося на рахунках міжнародних організацій, на які буде закуплено додаткові ліки, медвироби та вакцини.

Завдяки міжнародним організаціям МОЗ почав закуповувати нові якісні ліки, зокрема вакцини, прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Більшість з них раніше не закуповувалися в Україні, де діяла своя монополія. Наприклад, минулого року 6 з 8 закуплених ЮНІСЕФ вакцин не були зареєстровані в Україні раніше. Крім того, деякі вакцини вдалося закупити у 8 разів дешевше.

“ЮНІСЕФ вітає підписання контрактів із закупівлі вакцин та АРВ препаратів на 2017 рік. Це запорука забезпечення людей в Україні цими життєвоважливими медичними препаратами. Наявність необхідних вакцин та АРВ препаратів вкрай важлива для захисту дітей та дорослих від інфекційних хвороб та лікування пацієнтів з ВІЛ/СНІДом. ЮНІСЕФ активно співпрацює з Міністерством охорони здоров’я задля забезпечення безперервних поставок необхідних вакцин та АРВ препаратів узгоджених з Міністерством”, – зазначив Артур Айвазов, керівник програм з соціальної політики Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

68% компаній-переможців – виробники ліків. Кожна четверта компанія-виробник – українська. Деякі програми, на які минулого року не подавалися напряму виробники – цього року були закуплені виключно через прямі договори з виробниками. Наприклад, ліки для дитячої гемофілії повністю закупили напряму у виробників. Лише один лот на загальну суму у 15 тисяч доларів закупили через дистриб’ютора.

Закупівля ліків через міжнародні організації також відкрила вікно можливостей для українських виробників для виходу на міжнародні ринки. Наприклад, ПРООН тепер закуповує ліки від туберкульозу українського виробника для уряду Молдови, який так само закуповує ліки за державні кошти через міжнародні організації.

“Ми раді і далі підтримувати Міністерство охорони здоров’я для забезпечення громадян України якісними ліками. Підписання договору в кінці липня свідчить про те, що ми рухаємось від формату екстреної закупівлі до більш регулярного процесу. Ефективне та довгострокове планування дозволить більшій кількості українських пацієнтів отримати необхідні ліки значно швидше”, – прокоментував Ніл Вокер, постійний представник ПРООН в Україні.

Джерело інформації: www.moz.gov.ua

Залишити відповідь