Об’єднання організацій работодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі-ООРММП України) висловлює Вам свою щиру повагу та повідомляє наступне.

На данний час існує тенденція,коли медичні працівники, порушуючи норми Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. №360, призначають лікарські засоби хворим не на рецептурних бланках, а на папірцях з указанням торговельних назв препаратів, зазвичай одні з самих дороговартісних. При цьому, пацієнт позбавляється права вибору аналогічних ліків за найбільш доступною ціною, а лікар офіційно не несе відповідальності за призначення препаратів та їх надмірної кількості, що може призвести до нераціонального споживання ліків та до поліпрагмазії.

Медичні працівники, які мають право виписувати  рецепти, є відповідальними за призначення хворим ліків та додержання правил виписування рецептів згідно із законодавством України.

У діючому Кодексі України про адміністративні правопорушення існує стаття, якою встановлено адміністративну відповідальність за випуск лікарських засобів без рецепта у заборонених законодавством випадках, при цьому ніякої відповідальності за призначення рецептурних препаратів без належного оформлення на рецептурних бланках для медичних працівників не встановлено.

Враховуючи вищезазначені чинники, вважаємо за доцільне внесення до Кодексу України про адміністративні правопорушення нової статті, що встановлює адміністративну відповідальність за призначення лікарських засобів без рецепта у заборонених законодавством випадках.

ООРММП України було розроблено проект Закону України “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за виписування рецептів на лікарські засоби” та направлено Міністру охорони здоров’я України з проханням підтримати нашу ініціативу щодо внесення запропонованих змін.

У разі прийняття подальших рішень по даному питанню, інформація буде надана Вам додатково.

Залишити відповідь